Na javnim radovima biće angažovano 3.500 ljudi

Bez autora
Mar 27 2012

Nezaposlenost u Srbiji je veliki problem. Imajući to u vidu, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) već duži niz godina sprovodi javne radove, koji daju mogućnost onima koji nemaju nikakvu šansu da se zaposle na tržištu rada. Reč je pre svega o osobama koje nemaju nikakvu kvalifikaciju ili imaju veoma nizak stepen obrazovanja.Na izvođenju 365 projekata javnih radova u Srbiji ove godine će biti angažovano 3.500 ljudi, za šta će iz republičkog budžta biti izdvojeno oko 450 miliona dinara.

Na javnim radovima biće angažovano 3.500 ljudiNezaposlenost u Srbiji je veliki problem.

Imajući to u vidu, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) već duži niz godina sprovodi javne radove, koji daju mogućnost onima koji nemaju nikakvu šansu da se zaposle na tržištu rada. Reč je pre svega o osobama koje nemaju nikakvu kvalifikaciju ili imaju veoma nizak stepen obrazovanja.

Na izvođenju 365 projekata javnih radova u Srbiji ove godine će biti angažovano 3.500 ljudi, za šta će iz republičkog budžta biti izdvojeno oko 450 miliona dinara, izjavio je danas Dejan Jovanović direktor NSZ.

Prema njegovim rečima, javne radove izvodiće oko 2.000 osoba koje nemaju kvalifikaciju, sa trećim i četvrtim stepenom stručne spreme biće angažovano oko 1.200 ljudi, dok će oko 200 njih biti angažovano sa fakultetskom diplomom. Javni radovi mogu da traju najduže šest meseci i u radnu knjižicu se upisuje radni staž, dok je neto zarada koja će se isplaćivati u rasponu od 20.000 do 24.000 dinara.

Javni radovi će biti sprovedeni u tri ključne oblasti: socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti - oko 158 projekata na kojima će biti zaposleno 1.242 osobe, u oblasti životne sredine - 126 projekata koji će uposliti 1.459 osoba i infrastrukture - 81 projekat gde će biti angažovano 777 osoba.

Jovanović je istakao da će, kao i ranijih godina, najveći broj javnih radova (44,11 posto) biti sproveden u devastiranim područjima, nerazvijenim opštinama i područjima od posebnog interesa. Javni radovi će doprineti prevazilaženju problema koje budžeti opština i gradova imaju i gde postoji realna potreba, da se određenim javnim radovima reše određeni lokalni problemi.

Angažovanje gerento-domaćica da brinu o starima i iznemoglima, medicinska nega osoba, samo su neka od zanimanja iz socijalne oblasti gde se u ulozi izvođača radova nalaze socijalne ustanove, domovi zdravlja. Takođe, učestala je i potreba za održavanjem određenih javnih površina, bilo da je reč o parkovima ili održavanju seoskih grobalja, što se pokazalo kao velika potreba jer veliki broj sela nema dovoljno novca da odrati takve poslove.

Jovanović je naglasio da je interesovanje nezaposlenih za obavljanje javnih radova veliko, pa su zbog toga u NSZ primenjivali stroge kriterijume prilikom odabira javnog rada koji će biti finansiran. Jedan od kriterijuma bio je stepen razvijenosti opština i gradova, a imao se u vidu i prioritet konrektne lokalne zajednice.

On je istakao da će se sprovoditi striktna kontrola poštovanja ugovornih obaveza od strane izvođača, da li su angažovali sve osobe, da li redovno izmiruju plate i doprinose za radnike i da li teče radni staž, ali i da li je ono što je predviđeno projektom sprovedeno.

Za javne radove vlada veliki interes i kod romske populacije, a NSZ ima posebne programe, koji su isključivo namenjeni Romima, dodao je Jovanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik